Saudiarabisk bröllopsfest

20140518-143222.jpg

Återhämtat mig från bröllopet i fredags och snorkelutfärden igår. Krävdes en natt med 11 timmar sömn och ett gympass imorse för det. Det här skrev jag på morgonnatten när jag kom hem i lördags:

Vi kom till stället lite före 23.30. Det var en av många lokaler som enbart är byggda för bröllopsfester. Ena sidan av huset består till exempel av en lokal för kvinnornas fest och den andra delen för männens fest. De är alltså två skilda fester då det är bröllop här.

Väl inne måste vi lämna telefonerna ifrån oss så tyvärr finns det inte andra bilder än från foajen. Där skulle det sedan ännu speglas och sminkas lite till och så fick vi också parfym och första koppen arabiskt kaffe (det är oartigt att tacka nej). Kändes dock som jag skulle satt huvudet i en blombukett, vilken doft av parfymen alltså!

Först fick vi kindpussas med ungefär alla som satt vid vårt bord och borden runt omkring. Ingen aning om vad de sa, men jag sa sälääm o shåkran. Resten av festen gick ut på att vi satt trängda runt runda bord i ett utrymme på några hundra kvadratmeter, serverades arabiskt kaffe, doftade på rökelse, åt dadlar, macarons, bakelser, smoothies, frukt. Och väntade på att bruden och brudgummen skulle komma och visa upp sig. Var tionde minut spelade bändet en låt, (mest trummor lite reggeaton style och sång), på tinnitus-volym. Bra musik var det om det inte skulle ha varit på så hög volym. Vad hände då jo man skulle dansa. Både uppe på scenen och längs med catwalken som gick tvärs igenom rummet. Förstår ni att jag som kanske inte är sådär jättebekväm med det här med att uppträda har stått och trippat på tårna 1-2 1-2 framochtillbaka, svängt på höften och viftat med armarna sådär som en graciös magdansare, uppe på en scen framför 200 andra. Haha det värsta var att det var riktigt roligt och bra utsikt hade man där uppifrån också.. Och så tror jag vi fungerade lite som show för dem dessutom. Kommer att leva länge på alla ‘bravo-rop’ vi fick. :) Inbland höll de också ett ljud som lät som aaaaliaaaliaaaa men med tungan fram och tillbaka. Efter tionde låten och sjunde koppen kaffe var det inte lika roligt längre och volymen var så hög att det pep i öronen när det blev tyst mellan låtarna.

Klockan tre (!) kom brudparet äntligen och visade upp sig. På en balkong ovanför oss. Vad händer minuten innan det? Jo, alla sätter på sig abayor och sjal.

På balkongen skedde sedan ett bröllop som man skulle ha tryckt på en fast forwardknapp under en kvart. Vinkningar, sätta ring på fingret, puss på pannan, hurra-rop, skära kakan som rullades fram och bort, långsam dans som på lågstadiet, puss på munnen, mera hurrarop och så kom de ner för trapporna och vandrade lååååångsamt längs med catwalken och framme på scenen satt de sig och så var det några performance för dem och så kom närmaste familjen fram och kramade dem. Mammorna fick ett halsband med pengar hängade runt halsen som gåva. Tyckte brudgummen såg lite skärrad ut, han hade ju aldrig innan varit på en bröllopsfest på damsidan. När sedan åtta stycken män kommer ner för trappan (papporna och bröderna) så satt jag automatiskt på mig sjalen för det kändes bara just då fel att sitta mitt i salen så uppenbar. Efter detta skulle det ännu ha serverats middag för alla kvinnor i ett annat utrymme, men det hoppade vi över och åkte hem. Det skulle också vara intressant att veta hur festen går till på männenas sida, hoppas Tuomas får en inbjudan till ett bröllop någon dag. :)

Just ungefär som morgonbönen började höras utanför vid halv fem så lade jag huvudet på kudden. Doftade nog då fortfarande både blombukett och rökelse, kände av sockret och kaffet i tinningarna. Två timmar senare skulle vi vakna och åka på snorklingtrip. Gäsp.

Huh huh vilken upplevelse rikare man var då. :) De idéer jag fick till det egna bröllopet var nog det arabiska kaffet och dadlarna.

20140518-143211.jpg

20140518-143241.jpg

20140518-143901.jpg

20140518-143911.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s