Kung Abdullah

Idag är en sorglig dag i Saudiarabien. Kung Abdullah dog inatt nittio år gammal. Sent igår kväll avbröts sändningarna på tv och istället lästes det stycken ur Koranen. Inte visste vi att det är ett tecken på att en kunglighet håller på att gå bort. Vi såg också en saudivän kommenterat något på facebook, men inga tidningar skrev då ännu något. Så imorse då vi vaknade och läste tidningen så stod det om det. Bild på hur första sidan ser ut ser ni nedan.

Vi packade bilen med campingutrustning, Dalton och all mat. Den här gången är vi bättre förberedda än senast. Har både sovsäckar, vindtätjacka, ylletröja(or), färdig smörgåsar, lunchsallad, batatmos och välmarinerat kött för att göra det enklare och så ordentliga hikingskor. Hittade också en uppblåsbar madrass som är menad för övernattning i bil. Senast hade vi bara bäddmadrassen från vår säng och det var lite väl hårt för att kunna sova gott och kallt med bara ett täcke.

På vägen till stället där hela gänget skulle träffas åkte vi ännu via matbutiken. På alla radiokanaler sjungs nu bön istället för de vanliga programmen och också i matbutiken sjöns bönen ut högtalare. Jag tycker det kändes som att alla var sådär stilla och lugna, folk tittade mig i ögonen och så nickade de eller mimade Salam (hej). Inte vet jag, kanske jag inbillade mig, men känslan tyckte jag var ganska stark som att vi alla visste vad som hänt och delade det.

Idag efter Asr bönen på eftermiddagen kommer begravningsbön att hållas i Imam Turki bin Abdullah Mosque i Riyadh och så utlyses tre sorgdagar.

Efter Kung Abdul Aziz, som grundade Saudiarabien, dog 1952 har tronen systematiskt tagits över av hans söner. Den nya kungen, Salman, som genast utsågs inatt är Kung Abdul Aziz 25te son. Han är född 1935 och har varit Saudiarabiens försvarsminister sedan 2011 och blev redan som tjugoåring borgmästare i Riyadh. Vi fick höra att senast då detta hände var nästan alla kontor och butiker stängda i två veckor. Hoppas så inte är fallet nu för vi har två resor på kommande och måste få ut våra ut-och inresevisum innan det.

Nu har vi redan kört en timme utanför Jeddah och vägarna börjar kantas av beduintält och kameler. Vi hittade ett skuggigt ställe för att ha luncpaus på och genast kom en beduin på sin kamel och tittade vem det är som är på hans marker. Han lät oss ta foton. Om vi förstod det rätt ska vi få köra på riktiga sanddyner idag, men om de är branta tänker Dalton och jag hellre stå och titta på. Blir väl en del kamelfoton den här gången också. :)

2015/01/img_1241.png

2015/01/img_1239.png

2015/01/img_1251.jpg

2015/01/img_1245.jpg

2015/01/img_1267.jpg

2015/01/img_1287.jpg

2015/01/img_1285.jpg

2015/01/img_1271.jpg

2015/01/img_12531.jpg

2015/01/img_1279.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s