Ramadan Mubarak

 

Fastemånaden Ramadan börjar idag. Mubarak betyder have a blessed Ramadan, och Kareem have a bountiful Ramadan. För oss betyder det att man inte får äta eller dricka utanför hemmet från soluppgång till solnedgång. Sedan när solen går ner så samlas alla för festmåltider runt om. Restaurangerna har speciella iftar (den första måltiden efter fastan heter så) menyer och bufféer. Det sägs att det är bättre att bryta fastan med några dadlar och vatten och först sedan ta itu med en större måltid. 

Så nu håller jag mig hemma på dagarna, om jag skall någonstans kan jag inte ens ha vatten med mig. För Tuomas betyder det att hans jobbdagar bara är 6 timmar långa, men inte får de äta lunch eller dricka kaffe på officen heller. Om man måste göra det så gör man det i smyg. I skolorna har de skilda utrymmen för de som fastar och för de som inte gör det, tex under lunchpausen och rasterna. 

Butikerna har bara öppet några timmar på eftermiddagen och sedan från typ nio på kvällen till tre på natten. Så de blir några lite annorlunda veckor nu. :)

Och så en annan grej. Ett tecken på att vi bott här i vårt lilla plåthus en tid nu är att jag inte fick panik av att en sådan här liten ödla sprang vilset runt i diskhon imorse, dessutom tycker jag den var söt. :)   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s