SWOT – analys

  

Det är inte varje dag man tänker på att göra en strengths – weaknesses – opportunities – threats analys över ens egna kommande/nuvarande situation. Rekommenderar det för det gjorde vi igår. Blev ”utbildade” i flytta-från-ett-land-till-ett-annat som expats. I fyra timmar i ett mötesrum med fin utsikt. Tummen upp för Tuomas arbetsgivare som erbjuder det. 

 

Vi funderade tillsammans igenom tiden innan, under och efter Saudi, vad som var bra och dåligt, samt kommande Kina år. Allt från vilka mål och förväntningar vi har med flytten och boendet där, till vad vi ser som ”hot” som kanske kan tas i beaktande nu redan. Både på ett personligt och ett professionellt plan. Som till exempel att lära sig kinesiska för det underlättar mycket och hjälper en att anpassa sig fortare (och bättre?). Både för mig som ska var hemma och kunna röra mig fritt och deal med med vardagssituationer till Tuomas vars kollegor bara talar kinesiska.  

Alltså alla som flyttar utomlands borde ha tillgång till en sådan utbildning, både före och efter. Eller inte bara flytt och utomlands, samma grejer gäller egentligen vilka förändringar som helst. Nytt jobb, ny stad, ny situation. Det tar ett år att vänja sig och där emellan går man igenom först en honeymoonperiod då allt är jätteroligt och spännande, sedan följer en period då allt börjar kännas trist och man jämför allt med det ”gamla” och så mot slutet av året så vänjer man sig. I stora drag alltså. Svårast är det vid månad 4-6 och det skulle jag nog säga stämde ganska bra in på vår Sauditid också. Men vet man om att det kommer komma en sådan period kanske man kan ”ta emot” den på att bättre sätt, hålla ut och inte ge upp. 

Vi gick också igenom en lång checklista över to do’s. Allt från att komma ihåg att säga upp/teckna nya abbonemang/avtal/lov/blanketter till bankärenden, försäkringar you name it. Det är liksom inte bara att flytta in och ut utan helt nya saker som ska tas i beaktande. Vilka mediciner som inte finns där, hur många luftrenare man ska ha, vad ingår i hyresavtal osv. Det var skönt att märka att vi har det mesta som går att ha just nu under kontroll. Baby, exaktare tidtabeller och detaljer får sedan komma när de kommer. Är ganska trött på att spekulera hit och dit och upp och ner. :) Efter det gick jag på massage till Organic Spirit, långpromenad med Dalton längs med stranden och så gjorde vi avokadopasta hemma och såg på senaste Bron avsnittet. Mycket program men en bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s