Jetlag deluxe & Happy Chinese New Year

Så har vi då varit i Finland och firat det kinesiska nyåret. :) Det ordnade parad, marknad  och fyrverkeri i centrum av Helsingfors dagen till ära. Fint! 

  

Veckorna där gick kanske inte helt som planerat, men sånt är det ibland. Filippa och jag åkte dit tidigare för att ”ta” jetlagen, innan Tuomas anlände en vecka senare. Innan det så hann vi med jetlag deluxe (jetlagen får en helt ny dimension med ett barn..), vaccinationsfeber och jag i spysjuka några dagar. Huh huh. Sedan körde Tuomas ett likadant tema på sin vecka, minus febern. :) Hej alla bobbor liksom! 

  
Jag ska någondag skriva mera om dilemmat med att resa på semester till Finland, och samtidigt brottas med alla skuldkänslor över allt man vill, men inte hinner göra. Vänner man vill se, men inte hinner. Den långa to do-listan över saker som ska fixas och skaffas och det hela leder till en tight tidtabell. Att berätta samma ”storyn” om och om igen då man egentligen hellre skulle ligga på soffan med en bra bok för att ladda batterierna. Blir liksom en love/hate semester. Inte sådär att man kommer speciellt utvilad tillbaka, men inte skulle jag byta ut det heller. Knepigt. Den här gången tyckte jag vi ändå lyckades prioritera bra och hann njuta av lite familjetid (och fastlagsbullar) också. :)

  

Vår flytt från Jeddah till Shanghai via Finland är ju fortfarande ”på gång” och next step var att ta hunden och katterna med oss. I höstas så visste vi inte att vi kunde ha tagit dem redan då på turistvisumet så vi tog det säkra före det osäkra och planerade in deras flytt till nu efter nyårsledigheten. Vi tänkte också att vi då har bra med tid att utreda allt pappersarbete och anlita en pet agent att hjälpa oss med språket och processen.

 
Sagt och gjort, i tisdags så flög vi alla 6 (!) direktflyg tillbaka till Shanghai! Resan gick jättebra. Till skillnad från flygresan till Helsingfors så sov Filippa 4-5 timmar och jag 3 timmar. Dalton, som var ett nervvrak inför flyget till Jeddah så tog det superlugnt och viftade på svansen på flygfältet. Vi satsade ganska mycket på att hålla djurens stressnivåer nere veckan innan och det verkade hjälpa. 

   
    
Väl framme så kom pet agenten emot oss och vi fyllde i några formulär för tullen och skrev under ytterligare några. Så förde hon oss till en ”office” där vi sedan väntade på boxarna. Vår idé var att inte alls låta djuren se oss innan de sedan skulle flyttas till Quarantine Station. Men det lyckades inte, för tullen ville ha ett foto på oss brevid boxarna (säkert för att ha ett bevis på att vi äger dem..). Pumba och Leo sa inte så mycket utan låg tätt intill varandra i boxen. Dalton däremot blev lite skällig då han såg oss. Men vi sade lugnt och bestämt ”vänta snällt” och så tog vi baggaget och gick. Inte mycket mer vi kunde ha gjort. De hade en veterinär där i tullen som skulle titta på dem och så skulle de vänta på några djurboxar till innan alla fördes till Quarantine Station med buss senare samma dag. 

    
    

  
Jag har ju då lyckats måla upp en jätte stressig bild av hela processen med karantänen i mitt huvud. Dels på basen av vad jag googlat (dumt) och hört ”på stan”. Men samtidigt så har pet agenten jättebra referenser och så vet vi säkert 4-5 finska familjer som hämtat sina hundar hit och allt har varit okej. Förutom att hunden då kanske inte ätit så bra under karantänveckan och luktat väldigt illa då de hämtats därifrån. 

Alltså inte är karantän ju något vi skulle vilja, men såhär långt så har allting skötts jätte ”proffsigt”. Tulltjänstemännen var vänliga och pet agenten kunnig. Samma dag sedan så skickade pet agenten mail om att våra fyrbenta vänner installerat sig på Quarantine Station och igår fick vi mail om att de ätit, druckit och bajsat. :)

I väntan på nästa onsdag då pet agenten kommer hämta hem  djuren så ska vi ”ta” en till jetlag och njuta av våren som kommit hit medan vi var borta! Igår så var det femton grader, sol och bra luft och jag blev sådär smålycklig då Filippa och jag hämtade nybakt bröd, cappuccino och köpte en bukett liljor av kvinnan på hörnet på vår eftermiddagspromenad. Ser överlag fram emot att nu ha en lite lugnare vardag några månader framöver, äntligen få våra möbler nästa vecka och äntligen installera oss sådär på riktigt här hela familjen. :) Det ska bli så roligt! 

   
   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s