Hemma


Nu börjar vårt hur verkligen kännas som hemma. Jee! Krävdes några flytt av soffan av och an, småpyssel, mattan har växlat mellan köket och vardagsrummet, men så investerade vi i en till större Pappelinamatta att ha under matbordet och bar med den i kappsäck från Finland. Jep, saker som nog i efterhand är lite smålustiga. Men det är en bra matta att ha med husdjur och småbarn för man kan tvätta den. Någotslag plastmaterial är det, men ändå jättemjuk och snygg. Utredde också om man skulle ha kunnat beställa hit en men med både transport, skatt och tullavgifter skulle det blivit alltför dyrt.


Och ja solen skiner! :)

Har varit hemma nu på förmiddagen och städat undan julen. Kändes inte alls juligt här mera då vi kom tillbaka. Jättekonstigt att höra julsånger på radio Vega, titta ut genom fönstret och det är över 10 grader och gröna träd. Vår rosenbuske utanför köket har också fått blommor. 

Säsongsblommor (en kål?)

Kom på att jag vill prata mera med Fifi. Vi gick igenom Filippas leksaker och samtidigt passade jag på att fråga om hennes familj och sådant för att lära känna henne bättre. Samtidigt frågade hon om hon kan få lite längre ledigt kring det kinesiska nyåret då hon åker hem till sin man och sina barn som bor i staden Henan. Vi tittade i väggkalendern för att se att vi pratar om rätt datum. Hon berättade att hon åker buss dit, det tar 10-20 timmar. Jag försöker också lära mig lite nyckelord på kinesiska. Hennes engelska är ganska bra, men har märkt att i vissa situationer då jag trott att hon förstått så har hon inte. Vi måste liksom jobba oss fram till en kommunikation som fungerar, och inte bara ta förgivet att hon förstår och så blir jag (och hon) frustrerad då det går ”fel”. Det finns mycket att lära av varandra både språkligt och kulturellt. Jag tänker liksom att om vi satsar lite mera på det nu i början så lägger vi en bra grund. Tanken är ändå att hon ska hjälpa till under hela den tid vi är här. Jag har till exempel hört av många som byter ayi genast något går fel. Kanske det finns andra sätt att göra det på också.


Igår på eftermiddagen gick vi och kollade in den andra lekparken här på compoundet. Och än en gång tänkte jag vilken tur vi haft som hittat boende här! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s