Mattmarknad och kurr i magen

Att välja matta från tiotusentals alternativ med kurr i magen är fullständigt möjligt och bra blev det också. Vi köpte två stycken. När vi kom hem igår tyckte jag vår lägenhet verkade så kal och kall utan mattor, med stengolv och de gula väggarna så det måste åtgärdas. Kändes också rätt att ta seden dit man kommer och köpa en matta i mer lokal stil.

Han som hade mattbutiken var 21 år gammal, supertrevlig, pratsam och hemma från Afghanistan. Han kunde persiska, arabiska, turkiska och hindi. På frågan varför han lärt sig hindi och turkiska var för att det är roligt att kunna. Han var så glad att det smittade av sig och så fick vi en matta i present också. Sedan åkte vi till Sultan Garden Center och hämtade fler växter (plus ett citron och citrusträd). Blev lite inspirerad av all grönska hemma i Finland… Och så har vi en ny trädgårdsmästare, han är sympatisk och heter Hanib.

Vi bröt vår första fastedag igår med spicy chicken tacos på The Cheesecake Factory och fortsatte med att grilla lax när vi kom hem. Överraskad hur bra det gick att vara utan mat en dag, även om man varit trött hela dagen. När vi körde genom staden lade jag märke till att många gäspade längs med gatorna där innan solnedgången. Helt förståeligt att jobbdagarna är kortare under den här tiden och att butikerna t ex har öppet från 13-17 på dagen och 21-3.30 på kvällen..de har liksom vridit på klockan så att den aktiva tiden är då det är mörkt.

Nu på förmiddagen har jag tagit itu med att svara på mail och ta itu med to do:n som samlats de senaste veckorna. Åt bananmuffins till morgonmål, det målet kallas för Suhoor och skall ätas i gryningen innan fastan. Nästa måltid blir vid sju (efter att fastan bryts med tex vatten eller traditionellt med dadlar), den kallas för Iftar. På radion hörs reklamsnuttar där iftar nämns, t ex Pizza Hut’s iftar meny. :)

Läste lite om Ramadan och idén med den månaden och fastan är att man lär sig ha tålamod, känna hunger och törst, är bra för hälsan och lära sig de fattiga känner när de är hungriga och har det jobbigt. Den som är sjuk, gravid, ammar, barn under tonåren och äldre behöver inte fasta.

Till fastetiden hör även att man ska försöka vara extra snäll och hjälpa andra, genom att t ex skänka pengar eller ge mat åt fattiga. Till det hör t ex en obligatorisk skatt som heter Zakat-ul-Fitr och skall betalas av alla muslimer och de pengarna går till de fattiga. Man ska också akta sig för att ljuga, prata bakom ryggen, säga något eller göra något som är haram (förbjudet) eller titta på något som är haram. När Ramadan tar slut den 28.7 så har alla här ledigt i en vecka, den veckan kallas för Eid-al-Fitr.

Ps. Man vet att man bott på sommarstugan en längre tid då man vaknar på natten, skall gå på toaletten och sömnig öppnar ytterdörren och går ut på gården och först där inser att nej men jag är ju i Jeddah och vi har ju inget utedass….! :) :)

(Källor: http://www.islamawarness.net; http://www.mosque.se)20140723-131322-47602351.jpg

20140723-131519-47719978.jpg

20140723-131711-47831517.jpg

20140723-131711-47831767.jpg

20140723-131712-47832395.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s